Saturday, December 8, 2007

rambut baru!!!

rambut syira sedang dipotong!!
rambut sebelum dipotong! ini laa rambut baru saya!
hari rabu lepas.. aku emergency leave sbb syira x berapa sihat.. ayah dia pun sama emergency gaks... dalam kul 11.00 lebih kitaorang keluar pegi settlekan bill2 yang belum tersettle... pastu g jusco ioi mall puchong.. makan kat situ.. then singgah kelana jaya sbb hubby kata dia nak potong rambut.. masa tu pun syira tengah tido.. tengah potong rambut tuh.. syira pun bangun... so ayah dia tanya dia nak potonga rambut tak?? dia angguk.. letakkan dia atas kerusi pakaikan apa yang patut dan mamak tu pun mula kan laa kerja dia.. syira pun diam aja masa digunting rambut tuh.. elok pulak tuh.. dia tengok aja muka dia kat cermin besar tuh.. tersengih2..
hubby dah banyak kali cakap nak potong rambut syira nih.. tapi dia tak bawak2 juga... mana taknya.. kalau dia bangun tido.. pastu terus nak bukak tv... berdiri depan tv.. satu apa pun tak nampak.. sbb kan rambut dia tuh.. kembang tul... ayah dia kata nak tengok tv kene tengok celah2 rambut syira.. pastu ayah dia suka usik syira.. dia kata nyamuk pun sesat dalam rambut syira nih.... dah laa kembang.. bila kita ikat dia bukak balik... ni dah potong rambut dia nampak laa elok & kemas skit... sayang tu mmg laa sayang... tapi lambat atau cepat rambut dia akan panjang juga nanti...

Tuesday, November 27, 2007

lama betul tak jenguk blog.. tak de citer nak di ceritakan.. lagi2 pulak skang ni... malas betul nak menaip.. sejak preggy ni.. malas menjadi2.. skang dah 17+ weeks.. syira pun semakin laa notty nyer.. ada aja pekerjaaan baru yang dibuat hari2... last 2 weeks, taska dia call.. bagi tau dia gigit orang.. gigit hidung laks tuh.. hmm tapi dah tau apa sebab dia gigit boy tuh.. boy tu tumbuk dia.. then dia pun membalas laa balik... tapi takut jugak laa dengarnya.. mana laa tau hilang pulaks hidung anak orang nanti.. skang ni tengah ajar dia menerima kehadiran orang baru... agak sukar jugak laa mula2 tuh.. dia agak jeles.. tak boleh ayah dia pegang aku.. terus aja dia pukul tangan ayah dia.. then pukul aku.. pedih tul pukulan dia tuh.. dari dulu sampai skang dia mmg tak leh tengok kalau ayah dia hug aku... jeles cam laa ayah dia tu bf dia... kemain lagi jelesnya.. dia nak ayah dia hug dia aja.. kalau nak hug mama kena hug dia jugak.. syira pun kalau nak hug kene dua2 sekali.

skang ni aku senang skit laa... nak susu, ayah... nak tido, ayah.. nak mandi, ayah... cuma bila ayah belum balik keje aja aku kene laa buat semer tuh... tapi syira cukup senang.. nak makan sendiri.. amikkan je laa nasi + apa2 lauk.. dia makan laa sendiri... makan pulak tak memilih.. senang aku x yah masak banyak2 lauk.. paling suka makan cheese... sekali hadap 3 keping + air jejen dia (vitagen)

aku laks preggy kali ni agak teruk skit.. mabuk teruk.. dulu masa syira aku tak rasa semer nih.. masa syira dulu steady aja.. pegi keje pun rajin aja.. tapi kali ni dengan mabuk.. malasnya... letih aku.. pastu dah dipesan oleh doc tak leh buat keje2 berat.. doc siap nak kuarkan satu surat tuk my hubby yang aku tak leh buat keje2 berat.. tapi aku cakap kat doc.. tak payah laa nanti aku bagi tau sendiri... till now aku masih lagi rasa mabuk2 tuh tapi dah kurang laa skit..

hmm stop dulu.. ada keje menanti.. daa..

Wednesday, August 15, 2007

dah lama tak post apa2 news kat blog... malas nak menaip... well nak menaip satu cerita...
semalam.. my lovely daughter jatuh... aku tengah lipat kain.. pastu dia pun cam biasa pun sebok nak lipat gaks... aku lipat kain kat atas coffee table.. since dia dah sebok2 menolong menyepahkan kain baju aku tuh aku biarkan je laa.. pastu dia datang kat aku nak duduk celah2 kaki aku.. pastu entah camne ntah dia terantuk kat meja... tak de laa bunyi kuat terantuk tuh.. aku terus peluk dia ke bahu... bebel laa skit pada dia.. dah tu aku tengok kat baju aku dah penuh darah.... apa lagi... makcik pun panic laa... terus tengok kat mulut dia... aku amik tisu lap bibir dia.. tak de pulak darah.. tapi darah still kuar lagi.. tengok kot2 gigi dia patah ke apa ke.. tak jumpa jugak punca darah tu dari mana... aku nangis tak ingat laa... pastu aku pujuk dia bukak mulut dia.. mmg ler payah dia nak bukak mulut dia... aku baringkan dia.. suh dia bukak mulut lagi.. dia bukak skit.. aku nampak ada satu lubang kat lidah dia.. dan dari situ laa darah kuar tak benti2.... lagi laaa makcik panic... nangis lagi... pastu kuar laa satu iklan baby... anak aku leh bangun dan joget dulu.. pastu sambung balik baring & nangis... sementara dia sambung nangis tuh.. aku dial hubby aku tak dapat.. pastu aku taruk je laa hp tu kat tepi.. mana laa tau hp tu redialling... aku pun tak perasan.. hubby aku dengar sore aku nangis and syira too... dia pun panic... satu malaya dia call... sampai mak aku pun dia call.. dah laa rumah aku semalam dikunjungi orang ramai... syira dah ok... dia makan cam biasa, minum susu cam biasa... lega hati aku.... that's all 4 now... ada keje nak buat..

Wednesday, June 13, 2007

Eye On Malaysia

hari minggu lepas pegi Taman Tasik Titiwangsa.. ada beberapa keping pics di bawah yang telah di snap semasa berada di sana sempena Jom Makan2 M'sia..
ticket eye on malaysia.. RM 30 tuk 2 orang.. syira tak yah bayar sbb blum cukup umur... syira memula tu xcited naik eye on malaysia tuh... tapi bila dah 4 masuk 3 round dia dah boring... semernya 6 round.. naik pening kepala aku.. rasa cam loya laks bila dah turun tuh.. aku yang tak penah gayat pun leh jadi gayat.. napa ntah...
kat pesta jom makan2 tu macam2 makanan ada... kami cuma makan mee bandung muar aja.. hmm kuah dia mmg kaw.. pekat giler.. syira laks makan nasi impit... terjerit2 dia main playground kat sana... suka sangat sbb ramai sangat orang hari tuh... k laa buat masa ni... ada kerja melambak sedang menanti.. daaa...

Friday, June 8, 2007

sedih...

berita yang baru saja ku dengar bagaikan bongkah besar menghempap kepala, otak dan benakku... benarkah perkara ini berlaku... seandainya aku mampu mengawal & menghalang... tapi benarkan berita itu? kesahihan berita ini hanya akan diketahui setelah "dia" pulang.. benarkah? betulkah? aku tak mampu dan tak boleh luahkan pada insan bernama manusia... hanya kepada blog tercinta ini sahajalah tempat ku meluahkan perasaan.. kerana janji.. janji harus ku genggam erat.. janji harus ku simpan, ku tanam dalam2 lubuk hatiku... Ya Allah.. jauhkanlah "dia" dari segala kejahatan... berikanlah "dia" kekuatan... berikanlah "dia" kewarasan fikiran dalam membuat keputusan.. Ya Allah bantulah "dia" ya Allah....

Wednesday, June 6, 2007

!

selamat pagi...
dah 8 hari aku lalui kehidupan di tempat kerja dengan penuh kebosanan sbb boss aku pegi UMRAH.. minggu depan baru masuk keje balik! boring laa kalau boss tak de nih... tak tau nak buat apa... ke hulu ke hilir... entah apa2 ntah yang aku buat sepanjang 8 hari ni.. semalam jek rasanya buat keje berpekdah skit... buat card utk hubby sempena Father's Day.. aku mintak my sweet lil' gal bagikan card kat ayah dia... dia kasik kat ayah dia pastu dia lari + malu2 and senyum2 sendiri...
Penyakit bulanan datang menyerang.. dan tahap ketidaksabaran ku semakin menjadi2.. aku mohon pada Allah setiap hari.. berilah aku kesabaran dalam mendidik anakku & melayan karenah suamiku... aku mohon sangat2 pada-Mu ya Allah..
Insyirah semakin hari semakin ligat.. berjalan tanpa henti tanpa brake.. langgar meja ke, langgar dinding ke, tergolek + tertonggeng ke dia tak amik peduli... yang penting dapat jalan sana sini.. dapat sepahkan umah sampai umah jadi tongkang pecah, mama yang tak sabar ni asyik memetir + memanah... ayah jugak yang kena kemas umah... hehehe... by, kau lah satu-satunya insan yang cukup memahami diriku..
semalam sementara tunggu by amik, aku lepak kat taska syira... macam2 aku tengok karenah dia... yang paling aku geram dia pandai carik gaduh ngan budak umur 3 thn!!! Syira tarik rambut dia... pukul2 dia.. pastu dapat berita yang kurang enak daripada cikgu dia... syira gigit orang!!! gigit budak lelaki umur 3 thn jugak!! Ya.. Allah.. tak terkata apa mama jadinya...
skang ni pulak.. pantang ayah dia sebut 50/50 mesti dia mengepak nak terbang ( semer sbb iklan DIGI). Pengaruh iklan ni cukup kuat buat anak2 yang baru nak membesar dan suka meng'explore'.
Cukup laa dulu buat masa nih... ngantuk pulaks!

Wednesday, May 30, 2007

2nd anniversary!

28 may hari tuh genap laa 2 tahun aku berumah + tangga bersama suamiku..!!
Malam tu cuma keluar makan saja kat jusco balakong... makan kat Johnny! Dapat hadiah jam tangan.. ermm.. dah lama tak post apa2 kat blog.. bz sesangat... skang ni pulak tak berapa sihat.. flu..
syira lak dah semakin besar.. makan banyak tapi badan maintain.. dah pandai merajuk.. dah pandai panjat2 aquarium.. masuk bawak rak tv.. hmm.. hari ni pulak dah pandai tunjuk penumbuk kat cik eddy dia!!! terkezut giler aku... entah mana dia belajar!! skang ni pantang tengok aku pakai lipstick mesti dia ulur bibir dia tuh... nak jugak melawa..!! syira skang cukup takut ngan spiderman.. nampak jek gambo spiderman mesti dia tepuk2 dada dia.. and sebut isy.. isy.. isy.. menandakan dia takut... kalau dia terkejut pun dia akan tepuk2 + urut2 dada dia... itupun aku tak tau mana dia belajar... kalau nampak masjid atau dengar azan dia akan cakap syyy.. suh diam... pastu nanti dia akan sujud... ermmm makin hari makin banyak karenah dia... aku ni tahan+sabar je ngan perangai anak dara sorang nih...
k laa.. flu semakin menjadi2.. ada masa dan ketika.. akan aku postkan lagi sesuatu ke blog ini!!! daaaa..

Friday, April 6, 2007

happy birthday syira!!

lama rasanya tak post news @ pics kat blog... bz ler lately nih...
last 31 march 2007 genap Nur Insyirah Sazali setahun. cukup setahun baru dapat kaki.
dah 2 minggu dok kat umah baru.. (tapi bukan umah sendiri, sewa gaks).. pindah rumah sbb dah dapat umah bawah... hari tu townhouse tapi atas.. pindah pun sbb syira dah pandai panjat-memanjat... dah pandai panjat grill tingkap kat umah lama tuh.. bergayut kat grill tuh... sbb tu laa jugak kena cari umah bawah..
skang ni lega skit nak ampai kain pun tak de laa takut sangat.. sbb boleh nampak apa syira buat kat dalam umah tuh... syira pun skang ni dah pandai panggil "mama". semalam baru belajar perkataan baru dari syira... dia merengek2 pastu sebut "syyy, syyy, syyy". kami berdua confuse apa dia nak sebenarnya... pastu dia selongkar beg dia... dia amik botol then tunjuk kat kami..... ooooooo nak susu rupanya... gitu rupanya dia sebut susu..
cukup setahun nih.. macam2 syira pandai buat.. macam2 perangai dia tunjuk.. makin lama makin manja syira nih.. especially ngan ayah dia... hmm.. anak ayah laa katakan.. apa saja syira nak ayah pasti tunaikan....
stop dulu.. ada keje lagi.. ada masa post lagi... bubyeee

Tuesday, February 6, 2007

FAMILY DAY - PENGKALAN BALAK

Last week, salah satu club kat ANGKASA ni buat family day kat melaka, pengkalan balak. Ok laa aktiviti kat sana... bertolak dari rumah lebih kurang jam 10.00 a.m. sampai kat melaka lebih kurang jam 12.15 p.m. kami terus ke muara beach resort untuk lunch. Afrer lunch pegi check in di Ismah Beach Resort. Rehatkan diri.. hubby aku bantai tido, syira pun sama, aku pulak layan citer hindustan tapi tak tau kesudahannya apa sebab tv dah tengok aku. Lepas solat asar, pegi minum petang di Muara Beach Resort, makan mee kuah... hmmm sedaappnya.. terasa udang geragau dia.. pastu bawak si kecik tu main air.. petang tu tak ada acara apa2 cuma yang ada teka gula2, kacang, kuaci. Makan malam pun dia Muara, ada barbeque malam tuh, macam2 ada.... sotong, udang, ikan pari, ikan kembong, kerang & kambing... hubby aku giler makan kambing.. aku makan ikan pari & kembong aja.. yang lain tu bukan tak nak makan, tapi dah tak boleh nak isi lagi.. kenyang yang teramat kenyang... alhamdulillah.. malam ada acara musical chair.. aku masuk.. tapi aku peserta pertama keluar... depan belakang aku orang2 big size.. aku tak cukup besar nak berebut kusi tuh.. hubby aku malam tu layan karaoke.. balik ke bilik lebih kurang dalam jam 12.00 a.m. esok nya acara kemuncak... iaitu lucky draw.... pagi tu jugak ada acara bola tampar pantai.. hubby aku join and team dorang menang... pastu kami anak beranak berendam kat dalam laut.. syoknya.. paling syok sekali syira laa...

ni no bilik kami di Ismah Beach Resort

syira teruja sangat... tapi masa ni tak kasik mandi lagi.. sbb dah petang sangat... celup2 jek kaki dia kat air
lepas balik dari minum petang dan main air di pantai.. lepak2 depan bilik... " berat betul laa botol 100+ ni mama, tak kuat syira nak angkat!" lepaskan jugak kemaruk si syira ni.. mandi laut... tapi masa ni dia ngan kawan aku, kak mazni... sbb masa tu poket suar aku penuh ngan barang, ada hp, dan mcm2 lagi... masa tu hubby tengah main bola tampar pantai.. aku laks tak sabar2 nak mandi laut gaks... lepas jek hubby abis main bola tampar pantai kami berdua terus terjun ke laut bersama2 ngan anak kesayangan kami... Nur Insyirah

Monday, January 29, 2007

Insyirahku sayang

Friday baru2 nih mak, ayah & eddy datang umah.. nak tengok cucu & anak sedara kesayangan dorang.. sabtu aku keje so tinggalkan syira kat umah.. dia langsung tak nak ikut kitaorang pegi keje.. melekat jek kat atuk dia...
malam tu pegi amik atuk (mak kepada my mum) kat umah cik la kat klang perdana, bawak dia g makan2 kat restaurant vicchuda kat damansara (kat uptown lama). esoknya, ayah nak carik barang elektrik skit so bawak dia g kat sunway sbb kat situ ada buat warehouse barang2 elektrik... tapi sayangnya barang yang dicari abis... terus aja ke mydin subang jaya... hmm.. jalan2 kat situ, carik barang2 skit & nak bawak atuk jalan2 sebenarnya.... kat atas tu sempat snap 2 pics masa anak aku naik that animal.. punya laa dia suka... melayang RM3.. tak pe laa untuk syira segalanya mama sanggup.. daripada mydin terus ke Carrefour subang pulak... mencari barang yang ayah aku nak tuh... ada pulak, terus aja beli... pastu terus balik umah... masak utk tengahari... mak & ayah balik dalam kul 4.00 pm. lepak2 kat umah lagi.. kul 6.00pm baru antar atuk balik ke klang perdana... makan malam kat umah cik la.. terus balik umah.. solat & terus tido... penat rasanya semalam....
this are few pics masa pegi giant last 2 weeks.

Thursday, January 18, 2007

dah dua malam berturut2 aku mimpi yang buruk sangat.. mungkin pada orang lain tak laa kot.. tapi pada aku kalau benar2 terjadi mmg sesuatu yang amat teruk dan buruk sekali... last 2 nite aku mimpi anak aku, last nite aku mimpi hubby aku. aku mimpi anak aku kena patuk ngan ular... selalu orang mimpi ular ni nak kawin kan?? takkan anak aku yang masih kecik lagi tu nak kawin... entah lah confuse aku.. apa pun mimpi hanyalah mainan tido.. hubby aku pulak... susah nak citer kat sini... tapi mmg nightmare laa.. hope so, ini cuma mainan tido & syaitan yang cuba mengganggu ketenteraman rumahtangga kami..
dengan cik eddy, kat wet world shah alam, teruja sangat dia main air waktu tuh.
masa baru2 sampai.. takut jugak dia memula tuh.. ye laa selalu mandi dalam besen jek.. tetiba ada banyak air pulak keliling dia...

Friday, January 12, 2007

semalam lepas kerja singgah giant kejap... beli barang dapur skit.. dah kehabisan stock. Pics ni di amik semasa on the way balik ke umah, syira dah kepenatan dan terus ketiduran dengan muka yang agak comot sbb makan cococrunch.

JOM KE ZOO!!

pics ni semua di ambil masa pegi zoo akhir tahun lepas.. cuti krismas masa tuh!

Tuesday, January 9, 2007

4/1 hari tu aku cuti... so tak de laa buat apa2 kat umah. mmg ada plan nak keluar sbb nak beli pampers syira dah abis stock terus!! Syira dah siap mandi.. mama pun dah mandi.. tapi ayah tuh lepak lagi depan tv.. bengang tul!!!

lambat betul laa ayah ni siap.. kata nak g jalan2!!

ni kat level 4, sogo.. masa tu nak tukar pampers dia.. ada laa pulak menda alah ni kat dalam tuh.. mula la bising mulut dia, bila dah bagi naik cam biasa laa... jd takut laa pulak!!

elephant ni dapat masa beli pampers syira... suka sangat dia ngan elephant ni... 10 minit lepas tu dicampak nyer elephant ni ntah ke mana2.. dia ni mmg cepat boring ngan satu2 benda!!
pic ni di ambil malam raya aidiladha hari tu... syira xcited nak balik kg jumpa wan & atuk kesayangan dia..

yang bagusnya syira nih... sepanjang perjalanan balik ke serting tu dia tido jek.. bagusss anak mama. raya tu x de buat apa2 cuma pagi selepas sembahyang raya tu, kami ramai2 bakar sate sambil makan sate.. termasuk laa si syira sekali..

Monday, January 8, 2007

X MAU BERULANG LAGI..

Dah lama rasanya x menulis apa2 kat blog nih. Last week, my baby syira x sihat so 2 hari aku tak datang keje. Tangan dia (from pergelangan tangan - jari) jadi bengkak. sama jugak ngan kaki dia. i dunno y. Wednesday tu ingat baru laa nak start keje selepas cuti yang agak lama tuh (4 hari jerk padahal). Dalam kul 10.30 dapat call from taska dia.. kata tangan dia bengkak so suruh aku turun tengok.. ternyata mmg bengkak dan agak kebiruan.. hubby aku suh bawak g clinic kat area sini jerk.. tapi aku tak nak.. sbb aku nak puaskan hati aku kenapa anak aku jd cenggitu aku bawak dia kat tempat hubby aku keje (balakong) sbb kat situ ada satu clinic pakar, lagipun syira pun ada record kat situ. sampai jerk situ terus bawak g clinic, nasib orang x ler ramai sangat.. sampai turn syira, doc pun check.. dia kata lung, heart anak aku normal, doc kata kalau sbb buah pinggang mata dia pun mesti turut bengkak. Doc tu pun agaknya nampak aku cam tak berapa puas hati, dia suh buat urine test, punyalah seksa aku nak nyuruh si syira tu kencing... puas laa aku syyy, syyy... dia tak nak jugak! nurse tu siap bagi bowl suh dia kencing.. syira laks pelik tengok bowl tuh.. agak lama jugak ler aku nak suh dia kencing tuh... setelah di check urine dia, doc kata normal.. don't worry x de apa2... dia kata maybe allergic makan.. so doc kasik ubat allergic.. aku terus balik umah, tido kan dia... aku pun mengemas ler umah skit, dia bangun aku kasik makan... masa makan tu aku nampak kenapa anak aku nih lain macam sangat... dia nyer lip turn into blue.. aku menangis tak ingat ler.. call hubby aku... dia suh aku g umah kakak dia kat meru... hubby aku pun on the way ke meru.. dalam kete tu aku nangis jek... tapi baby aku ni biasa jek.. main2 cam biasa... mcm tak sakit apa2! aku call my mum kat serting bagi tau dia... mak aku pun apa lagi sama laa teriak gaks ngan aku... sampai umah kakak ipar aku... tunggu hubby aku sampai... pegi laa cuba alternative lain... jumpa laa somebody yang pandai berubat nih... dia kata anak aku "KETEGUR" ada yang berkenan... so diberinya laa air buat mandi... Thursday tu pun aku dan hubby cuti bersama2 menjaga baby kami tuh... keluar jugak ler hari tuh sbb pampers dia dah abis... balik dalam kul 5.30, bagi dia makan cam biasa... then jadi lagi benda yang sama, tangan dia, bibir dia turn into blue... hubby aku terus suh siap2 pegi umah kakak dia lagi... then pegi jumpa sorang "paman" nih... kat situ syira serasi agaknya... dah baik dah dia sampai sekarang!! Alhamdulillah.. kata paman tuh kat area umah aku nih.. lagipun tempat baru katanya... satu lagi orang bawah umah aku tak berapa menjaga kebersihan, lalang dah paras lutut, pampers anak buang gitu aje.. LEGA HATI AKU MY BABY SYIRA DAH SIHAT.