Monday, July 16, 2012

Zahin ku sayang




As-salam... dah lama x update blog sbb x de masa dan penyakit "M" menyerang pemilik blog..

Hi.. aunt & uncle, kakak, abang, dll... nama saya Muhammad Zahin bin Sazali, saya dilahirkan pada 2 April 2012 (Isnin) jam 10.50 p.m. Meh saya ceritakan detik2 kelahiran saya...

Pada hari Ahad, 1 April 2012 (Ahad).. ayah saya telah mengumpulkan semua adik beradik iaitu pakcik2 & makcik2 saya termasuk laa nya'i saya.. tujuannya adalah nak betulkan atap kat dapur sbb leaking, untuk itu, ayah saya telah menempah 1/2 gantang nasik dagang untuk dihidangkan pada sedara2 saya itu.. jadi pagi2 pakcik2 aja yang ada... kaum perempuan belum tiba lagi.. yang ada cuma mama & kakak saya shj.. 

Seawal jam 9.00 pagi, mama saya dah rskan sesuatu yang sangat luarbiasa.. tapi mama saya biarkan sahaja... sehinggalah jam 9.30 pagi.. seluar mama saya basah.. tapi mama saya masih lagi cool.. ye laa.. yang ada kat rumah ni pun cuma lelaki2 sahaja.. ayah saya pulak sedang sibuk di atas bumbung.. mama saya dah berapa kali turun naik tangga, mengintai ayah saya dari tingkap bilik belakang... tapi disebabkan ayah saya bz membetulkan atap rumah.. mama saya tak sampai hati nak bagitau... mama saya mengambil keputusan untuk call aunty zeehan... bertanyakan tentang kesahihan air yang keluar itu adalah air ketuban.. bila dah dapat pengesahan itu adalah air ketuban, mama saya masih lagi cool.. memandangkan x de kaum perempuan pun di situ...

Beberapa jam kemudian... sampai laa nya'i dan makcik2 saya... tapi mama saya masih lagi cool melayan tetamu2 itu, siap suruh tetamu makan nasi dagang lagi.. masa tengah sebok2 layan tetamu tu, mama saya decide untuk memberitahu makcik yang dipanggil 'ibu' tentang tanda2 yang keluar itu.. besar2 mata ibu dengar ayat mama... ibu pun kelam kabut suh panggil ayah kat atas bumbung tu.. mula2 ayah tak nak turun.. ayah dok asyik laa tanya.. "ada apa"... sudahnya sepupu saya pun cakap laa.. "emergency laa pak tam", mak tam dah nak beranak"... lalu kelam kabut laa ayah saya turun... mama saya masih lagi maintain cool... saya pun heran dengan mama saya nih.. dia biasa2 aja.. tapi ayah pulak yang kelam kabut.. mama cuba tenangkan ayah.. siap suruh ayah mandi dulu... ayah pulak dah macam x tentu arah...

jam 12 lebih ayah hantar mama saya ke hospital selayang.. ikut Hway Latar, kejap aja dah sampai.. mama saya pulak risau ngan tetamu2 yang kat rumah tuh.. mama ni tak risaukan saya yang nak keluar ni ke?? sampai di hospital, seperti biasa mama saya kena ikut semua prosedur yang ditentukan pihak hospital.. tiba masa nama mama saya dipanggil utk cek bukaan.. doc kata baru bukak 1cm... mama saya cukup happy masa tuh.. mesti di suruh pulang nih.. rupanya sangkaan mama saya meleset sama sekali.. doc x benarkan mama saya pulang kerana mama telah leaking.. jadi nanti dikhuatiri saya akan lemas... jadi mama saya pun di tahan di wad 5A katil no. 6... petang tu, atuk, wan, kakak dan abang datang melawat mama saya.. saya masih lagi belum keluar ketika itu.... kakak dan abang saya telah dieksport ke rumah atuk & wan di seremban.. oh lupa nak bagi tau.. nasib baik mama saya sempat menjamah sesuap dua nasik dagang sebelum ayah htr mama ke hospital.. 

Setiap 2 jam, mama saya akan disuntik dengan antibiotik bagi mengelakkan saya terkena jangkitan kuman... dalam pada itu, mama saya sudah merasakan contraction selang 15 minit sekali... bermula jam 5.30 pagi, 2 April 2012, mama saya telah merasakan contraction yang semakin kuat.. tapi mama saya kuat.. masih lagi boleh bertahan... labour room pulak ketika itu, full house.. sampaikan doc sendiri datang maklumkan pada mama saya yang dia sudah book untuk mama saya.. tinggal tunggu labour call saja untuk masukkan mama saya... ayah pulak setia menanti di sisi mama saya.. sehingga habis waktu melawat.. ayah pun minta izin untuk pulang... 

jam 8.30 setelah doc memeriksa mama saya.. bukaan jalan adalah 5 cm.. doc meminta mama saya bersiap untuk dihantar ke labour room.. mama call ayah saya.. tapi kesian pada ayah... sbb ayah baru aja masuk rumah... tapi disebabkan saya dan mama.. ayah keluar semula setelah mandi dan solat... mama telah ditolak ke labour room.. sejuk betul kat situ.. sakit mama semakin kuat.. mana ayah ni x sampai2 lagi... lebih kurang jam 9.30 ayah sampai...

suara baby menangis sana sini kedengaran dalam labour room tuh.. sampai satu saat mama saya dah x tertahan lagi... suh ayah tekan button call nurse.. tapi ayah pulak x jumpa button tuh.. isy ayah nih... mama dah sakit sangat nih... kebetulan sorang nurse masuk dan mama maklumkan yang mama dah rasa nak push... nurse tu boleh boleh suruh mama saya hold dulu.. katanya baru 9 cm... tapi mama saya dah x boleh tahan lagi.. nurse suruh push.. mama push.. dah nampak kepala saya...nurse kata push lagi.. kepala saya pun keluar.. then doc masuk.. doc suh push lagi.. kata doc nak keluarkan badan saya pulak.. mama push.. dan.. keluarkan laa saya melihat dunia ciptaan Allah s.w.t ini tepat jam 10.50 pm pada 2 April 2012... saya terus diletakkan di dada mama saya... terkebil2 mata saya melihat mama yang selama ini cuma suaranya sahaja saya dengari... ayah telah pun mengazankan saya..

itulah detik kelahiran saya.. sekarang saya dah 3 bulan dengan berat 5.7kg... dan saya dengan bangganya telah menyusu susu mama saya selama 3 bulan ni tanpa campuran susu lembu.. setiap hari mama bagi tau saya yang susu mama cukup untuk saya sehingga saya berumur 2 tahun nanti, InsyaAllah.. semoga niat mama saya tercapai untuk menyusukan saya selama 2 tahun..

oh.. pic kat atas tu.. saya pun x tau kenapa jadi sampai mcm tuh.. saya rasa macam saya ni dah besar sangat.. tapi bila mama tengok saya berkeadaan begini mama boleh gelakkan saya kuat2 dan sempat pulak mama ambil gambar saya berkeadaan begini... saya sayang mama, ayah, kakak & abang saya... masa tuk minum susu.. bubye!!



Thursday, March 29, 2012

Baru Kau Rasa Apa Yang Ku Rasa..

Buat suamiku yang tersayang...

Sejak aku preggy ni.. lebih2 lagi di saat2 aku menanti masa untuk melahirkan, banyak keje2 umah telah ditransfer kepada hb... aku cuma buat yg ringan2 aja.. antara keje2 yang hb perlu lakukan :

1. basuh baju, sidai baju (almost everyday)
2. sapu umah
3. mop lantai after sapu
4. kemas umah
5. pagi2 kejut & mandikan anak, siapkan anak
6. kemas baju anak tuk dihantar ke nursery
7. seminggu 2 - 3 kali cuci lantai porch - itu mmg feveret dia.. x tau napa suka sangat buat keje tu..
8. ada lagi 2-3 keje.. x ingat dah.. tapi yg paling best hb dah gantikan tempat aku yang suka membebel..


hmm baru by rasa kan apa yang syg rasa selama ni.. letih tau kemas umah nih.. lagi2 pulak bila kita dah kemas, mop, tau2 anak2 buat sepah.. makan berterabur sana sini.. geram rasa kan bila anak2 buat sepah? by geram kan? tapi syg pening laa kalau by membebel... lagi teruk pd syg yang membebel...


terima kasih yang x terhingga sbb by tolong syg buat semer keje2 umah... luv u always.. mmuuuaahhhh...!


nanti bila baby dah keluar.. kita sama2 berjaga mlm pulak ye!!
 

Wednesday, March 28, 2012

Menanti Dan Terus Menanti....

Alasan biasa apabila sudah lama tidak meng'update' blog... saya bz dengan kerja.. kerja saya banyak laa.. sama je laa tu kan...

Now dah 37 weeks of pregnancy.. ungkapan yang selalu di dengar apabila bertemu 'peminat'.. 

~ bila bersalin nih? (walaupun dah 40 x ko tanya soklan yang sama)
~ eh.. x bersalin lagi ke? lama x nampak, ingatkan dah bersalin!
~ laaaa... x bersalin lagi ke? lama betul kali ni mengandung ye... ke sbb awal sangat ko pakai baju mengandung?
~ heiii.. apasal x bersalin lagi nih? dah nak masuk bulan 4 dah nih... dll (x kuasa nak type)

korang kalu, apa nak jawab ye? selalunya aku senyum aja laa..

eh sedap pulak lagu nih... zamani ft zarina..

hmm ikutkan nak bawak badan pun x de laa x larat sangat, masih lagi larat.. g keje pun naik moto lagi.. cuma balik aja tumpang BFF... 

yang x berapa nak larat tu cuma bila jalan.. terasa sangat bb dah kat bawah.. jalan pun nak terkangkang2 dah rasanya... pastu sejak 2,3,4,5 menjak ni selalu false alarm.. sib baik anak ke3 ni, ala2 pandai skit.. tak de laa sakit skit terus nak g spital... tapi aku akan confirm terus ke spital kalau kuar tanda.. darah ke.. @ pecah ketuban...

azam anak ke3 ni nak fully BF... rugi rasanya sebelum ni x fully BF sbb kurang knowledge pasal kebaikan EBM nih... semoga Allah permudahkan segalanya... Semoga Allah penuhi permintaan aku ni... Semoga susu aku ni cukup untuk bb yang bakal lahir nih nanti... aminnn..

dah cukup dulu.. x boleh nak merepek2 lagi... big boss sudah call.. ada maklumat nak kena carik nih... haisyyy baru nak senang2 skit... dah x senang balik... daa...

 

Monday, January 30, 2012

psstt...


sumpah bosan giler hari nih... boss xde.. meeting kat langkawi... geng sama2 kepochi pun yillek.. cuti.. fuhhh.. giler bosan... sampaikan tengahari tadi, kuncikan diri sendiri dalam bilik boss.. pastu ZZZzzzzz.... nikmat sekali... 

pagi lepas settlekan keje.. tengok FB sampai nak muntah rasa.. rasanya kalau FB tu bleh bercakap atau boleh msg2 dia mesti dah jemu tengok muka aku yang tak de perasaan dah bila scroll curser tu turun naik... apa yang aku tengok pun aku tak tau... skang ni tengah menikmati choc Whittaker's Almond Gold...

Now dah 29 weeks of pregnancy, bout 11 weeks to go... preparation? nak prepare apa lagi ek? beg nak gi beranak rasanya cam dah complete... baju, bedung, barut, toiletries baby dah ada, wet tissue, diapers pun ada, segala kelengkapan diri aku pun... done.. apa lagi ek? preggy kali ni mcm x reti apa2 pulak... padahal ni dah kali ke3 pun.. maybe perbezaan jarak tu yang buat kita blurr kejap.. lama x lama jugak.. beza harraz ngan baby ni 4 tahun.

Atau mungkin juga aku terlalu memikirkan adakah aku akan di scissor? itukah yang menjadi 'ketakutan' aku.. YES.. honestly aku mmg takut.. sbb preggy b4 aku adalah beranak normal.. aku takutttt... ni semer due to 'Placenta Preavia' stage 1... masa 1st time doc kasik tau tu aku cam ala2 cool jek... tapi bila baru2 ni scan lagi.. PP masih x berubah.. still stage 1 and kedudukan baby pula adalah songsang.. adalah jugak tanya doc.. PP stage 1 ni x serius kan doc? tapi jawapan doc buat aku cuak juga... kata doc 'jangan dok ambil mudah walaupun stage 1 sbb awak still kena operate jugak.. sbb uri still halang laluan baby.. kalau awak paksa juga nanti uri boleh hancur dan menyebabkan bleeding.. itu sudah melibatkan nyawa.. lagi satu kalau uri dah hancur.. kemungkinan rahim akan dibuang..' uwaaaaaaaaaaaaa.. doc betul2 buat aku susah hati sampai laa skang nih..

'Ya Allah peliharalah zuriat di dalam kandungan ku ini sehingga saat aku melahirkannya, kurniakanlah aku zuriat yang sempurna akal dan fikirannya, kurniakanlah aku zuriat yang sempurna  sifat dan anggotanya tubuh badannya, kurniakanlah aku zuriat yang kelak akan menjadi anak yang soleh dan solehah, Ya Allah perbetulkanlah kedudukan uri dan zuriat di dalam kandunganku pada tempat yang sepatutnya.. hanya pada-Mu aku bermohon dan hanya pada-Mu aku berserah sesungguhnya hanya Kau yang mampu mengubah segalanya..' - AMIN -

Thursday, December 29, 2011

Nasi Arab Damsyik

cuti krismas hari tu balik seremban.. tapi ayah tak ikut sbb ada keje.. so mama+anak2 aja yang pulang ke seremban.. itupun setelah dijemput oleh wan+atuk.. (kebetulan dorang ada kenduri di rawang.. terus aja singgah amik anak+cucu angkut balik seremban)

Ahad malam.. atuk ajak makan nasi arab kat cni.. (pic adalah hasil daripada google dan credit to this blog Hishammarmin.com 



order tuk 4 orang makan..( satu dulang ).. seperti gambar di bawah.. credit to aurinh.wordpress.com
mmg sodap x terperi... bila nak makan lagi nih.. ayah jom balik seremban.. bawak laa mama makan nasi Arab Damsyik nih.. ayah kena penuhi permintaan ibu mengandung nih.. heheheheh! :) opst.. kedai Nasi Arab Damsyik ni letaknya kat Taman Bougainvillea, Jalan Senawang Paroi, Seremban.. sila laa pergi beramai2.. kedai ni sentiasa penuh... chow!!

Yeaaaa.. School!!

Title di atas sesuai sekali menggambarkan perasaan anak2 mama... hari2 tanya bila nak g school nih?

Last Tuesday jam 8.30 p.m. pegi laa register dua beradik nih.. amik baju skolah eh.. BELI baju skolah bagai.. borak2 ngan pengetua a.k.a owner school dan bayar deposit RM500 dulu... ada lagi balance RM859 nak kena bayar.. total tuk dua orang anak2ku yang nak skolah nih RM1,359... uwaaaaaa... banyak kan? tu baru register tadika.. blum masuk taska lagi... tsk.. tsk.. tsk.. dulu mama masuk UiTM pun register x dok laa banyak gitu.. tapi demimu anak2ku.. mama + ayah sanggup buat apa saja....

Dah alang2 jumpa owner tuh.. terus laa tanya tuk baby yang bakal keluar nanti nih.. b4 tt konon2 survey laa tempat2 lain.. rata2 nursery kat PA charge RM300/baby.. agak mahal pada mama.. tapi mak ada kasik tau.. kat seremban pun charge same jugak... uisy... gatal kepala mama kejap.. berbalik pada owner tadi.. since taska dan tadika owner yang sama.. so dia charge mama RM250/baby... fuhh lega laa skit... tapi setelah dihitung2.. monthly yang perlu mama bayar setelah baby ini lahir + tadika n transit kakak n abg adalah RM760/month.. itu tuk mereka ber3 saja nanti.. blum campur susu + diapers, all the bills (maxis, astro, tnb).. itu semer adalah dibawah t/jawab mama.... ayah pulaks ada t/jawab dia sendiri.. rumah, kete, insurance.. itu ayah kena settle.. amount besar2 part ayah.. hehehehhe...

Lepas ni kalau mama nak berjimba2 dah x boleh beria2 sangat.. commitment sangat tinggi.. tapi rezeki anak2 ada di mana2 kan.? asal kita usaha lebih sikit.. hmm.. agak2 bila co. nak bayar pelarasan gaji tuk kami yang exec ni pulak ye? Dah setahun ni.. +-x banyak jugak tuh...!! yahoooooo... shopping..!! yok HN & IH kita berjimba2... tapi tunggu pelarasan laa ye.. entah bila laa nak kunjung tiba.. tsk..tsk..

Friday, November 25, 2011

Buat Seorang Sahabat..


Dengan lafaz بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

Berdoalah setiap hari,"Ya ALLAH Ya Tuhanku, peliharalah aku terhadap agamaku dengan duniaku, dan terhadap akhiratku dengan taqwa. Peliharalah daku terhadap apa yang telah berlalu dan janganlah Engkau bebankan aku dengan apa yang akan mendatang. Betapa banyaknya nikmat yang Engkau curahkan ke atasku terasa kurangnya syukurku terhadapMu, betapa dari ujianMu ke atasku namun terasa kurang kesabaranku. Tiada daya dan upaya melainkan dengan pemberian ALLAH yang Maha Tinggi lagi Maha Besar, dan Maha Mulia lagi Maha Bijaksana."
- ANDAINYA LELAKI TAHU -

Andainya lelaki tahu,
Dalam hati seorang perempuan,
Ada naluri untuk disayangi,
Ada rasa untuk diberi perhatian,
Ada rasa untuk didengari keluh kesahnya,
Ada waktu - waktu minta ditemani kesedihannya,

Andainya lelaki tahu,
Rajuk seorang perempuan minta dipujuk,
Marah seorang perempuan perlu didekati,
Sedih seorang perempuan perlu didengari,
Gembira seorang perempuan ingin dikongsi,

Andainya lelaki tahu,
Disebalik seribu satu rasa itu,
Ada sekeping hati nan lembut,
Bukan untuk ditatang bagai minyak yang penuh,
Bukan jua untuk dimanjai,
Hanya perlukan sedikit perhatian,
Agar rasa kasih itu terasa wujud,
walaupun saat berjauhan,

Kerana andainya lelaki tahu,
Hati itu akan sentiasa bertanya,
Pada diri seorang perempuan,
Wujudkah cinta itu dihati lelaki,
Bila saat jauh tanpa perkhabaran,
Sebagaimana mekarnya cinta itu,
Tetap dihati seorang perempuan,
Biarpun berkali ombak menghempas,
Takkan sesekali pantai itu berubah..
kadangkala lepas hilang CINTA MANUSIA, kita jumpa CINTA ALLAH SWT.. Setelah dizalimi manusia, kita rasai adilnya Allah swt.. Selepas sesat dalam gelap, kita hargai cahaya yang malap.. Tatkala hati keresahan, kita hargai erti ketenangan.. Bila ditimpa musibah, kita tahu kesabaran itu indah.. Saat hidup dalam kekurangan, kita yakin kesyukuran itu mencukupi.. Benarlah, setelah datang malam yang gelap gelita, baru terlihat bintang di mata..
"Subhanallah"
Sahabat..
aku tahu aku tidak layak untuk menasihatimu.. diriku, kehidupanku, agamaku juga belum cukup sempurna.. cuma apa yang ingin aku mahu kau tahu.. aku akan sentiasa ada disitu, ditempat kau inginkan/memerlukan aku..
Setiap kita yang hidup di bumi Allah ni, punya masalah tersendiri.. sabarlah selagi kau boleh bersabar.. Allah tidak akan menguji diluar kemampuan umatnya.. Allah menguji kesabaranmu sahabat.. selama mana kau boleh bersabar dengan ujiannya.. Sabar tu kan separuh daripada iman.. sabar tu indah sebenarnya sahabat...
Muhasabah lah dirimu sahabat.. kenapa kau diuji? berdoa lah kepada Allah.. seandainya kau di pihak yang benar, tunjukkanlah kepada 'dia', seandainya kau dipihak yang tidak benar, maka mohonlah pada Allah tunjukkan padamu jalan kebenaran/penyelesaian..