Thursday, December 29, 2011

Nasi Arab Damsyik

cuti krismas hari tu balik seremban.. tapi ayah tak ikut sbb ada keje.. so mama+anak2 aja yang pulang ke seremban.. itupun setelah dijemput oleh wan+atuk.. (kebetulan dorang ada kenduri di rawang.. terus aja singgah amik anak+cucu angkut balik seremban)

Ahad malam.. atuk ajak makan nasi arab kat cni.. (pic adalah hasil daripada google dan credit to this blog Hishammarmin.com 



order tuk 4 orang makan..( satu dulang ).. seperti gambar di bawah.. credit to aurinh.wordpress.com
mmg sodap x terperi... bila nak makan lagi nih.. ayah jom balik seremban.. bawak laa mama makan nasi Arab Damsyik nih.. ayah kena penuhi permintaan ibu mengandung nih.. heheheheh! :) opst.. kedai Nasi Arab Damsyik ni letaknya kat Taman Bougainvillea, Jalan Senawang Paroi, Seremban.. sila laa pergi beramai2.. kedai ni sentiasa penuh... chow!!

Yeaaaa.. School!!

Title di atas sesuai sekali menggambarkan perasaan anak2 mama... hari2 tanya bila nak g school nih?

Last Tuesday jam 8.30 p.m. pegi laa register dua beradik nih.. amik baju skolah eh.. BELI baju skolah bagai.. borak2 ngan pengetua a.k.a owner school dan bayar deposit RM500 dulu... ada lagi balance RM859 nak kena bayar.. total tuk dua orang anak2ku yang nak skolah nih RM1,359... uwaaaaaa... banyak kan? tu baru register tadika.. blum masuk taska lagi... tsk.. tsk.. tsk.. dulu mama masuk UiTM pun register x dok laa banyak gitu.. tapi demimu anak2ku.. mama + ayah sanggup buat apa saja....

Dah alang2 jumpa owner tuh.. terus laa tanya tuk baby yang bakal keluar nanti nih.. b4 tt konon2 survey laa tempat2 lain.. rata2 nursery kat PA charge RM300/baby.. agak mahal pada mama.. tapi mak ada kasik tau.. kat seremban pun charge same jugak... uisy... gatal kepala mama kejap.. berbalik pada owner tadi.. since taska dan tadika owner yang sama.. so dia charge mama RM250/baby... fuhh lega laa skit... tapi setelah dihitung2.. monthly yang perlu mama bayar setelah baby ini lahir + tadika n transit kakak n abg adalah RM760/month.. itu tuk mereka ber3 saja nanti.. blum campur susu + diapers, all the bills (maxis, astro, tnb).. itu semer adalah dibawah t/jawab mama.... ayah pulaks ada t/jawab dia sendiri.. rumah, kete, insurance.. itu ayah kena settle.. amount besar2 part ayah.. hehehehhe...

Lepas ni kalau mama nak berjimba2 dah x boleh beria2 sangat.. commitment sangat tinggi.. tapi rezeki anak2 ada di mana2 kan.? asal kita usaha lebih sikit.. hmm.. agak2 bila co. nak bayar pelarasan gaji tuk kami yang exec ni pulak ye? Dah setahun ni.. +-x banyak jugak tuh...!! yahoooooo... shopping..!! yok HN & IH kita berjimba2... tapi tunggu pelarasan laa ye.. entah bila laa nak kunjung tiba.. tsk..tsk..

Friday, November 25, 2011

Buat Seorang Sahabat..


Dengan lafaz بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

Berdoalah setiap hari,"Ya ALLAH Ya Tuhanku, peliharalah aku terhadap agamaku dengan duniaku, dan terhadap akhiratku dengan taqwa. Peliharalah daku terhadap apa yang telah berlalu dan janganlah Engkau bebankan aku dengan apa yang akan mendatang. Betapa banyaknya nikmat yang Engkau curahkan ke atasku terasa kurangnya syukurku terhadapMu, betapa dari ujianMu ke atasku namun terasa kurang kesabaranku. Tiada daya dan upaya melainkan dengan pemberian ALLAH yang Maha Tinggi lagi Maha Besar, dan Maha Mulia lagi Maha Bijaksana."
- ANDAINYA LELAKI TAHU -

Andainya lelaki tahu,
Dalam hati seorang perempuan,
Ada naluri untuk disayangi,
Ada rasa untuk diberi perhatian,
Ada rasa untuk didengari keluh kesahnya,
Ada waktu - waktu minta ditemani kesedihannya,

Andainya lelaki tahu,
Rajuk seorang perempuan minta dipujuk,
Marah seorang perempuan perlu didekati,
Sedih seorang perempuan perlu didengari,
Gembira seorang perempuan ingin dikongsi,

Andainya lelaki tahu,
Disebalik seribu satu rasa itu,
Ada sekeping hati nan lembut,
Bukan untuk ditatang bagai minyak yang penuh,
Bukan jua untuk dimanjai,
Hanya perlukan sedikit perhatian,
Agar rasa kasih itu terasa wujud,
walaupun saat berjauhan,

Kerana andainya lelaki tahu,
Hati itu akan sentiasa bertanya,
Pada diri seorang perempuan,
Wujudkah cinta itu dihati lelaki,
Bila saat jauh tanpa perkhabaran,
Sebagaimana mekarnya cinta itu,
Tetap dihati seorang perempuan,
Biarpun berkali ombak menghempas,
Takkan sesekali pantai itu berubah..
kadangkala lepas hilang CINTA MANUSIA, kita jumpa CINTA ALLAH SWT.. Setelah dizalimi manusia, kita rasai adilnya Allah swt.. Selepas sesat dalam gelap, kita hargai cahaya yang malap.. Tatkala hati keresahan, kita hargai erti ketenangan.. Bila ditimpa musibah, kita tahu kesabaran itu indah.. Saat hidup dalam kekurangan, kita yakin kesyukuran itu mencukupi.. Benarlah, setelah datang malam yang gelap gelita, baru terlihat bintang di mata..
"Subhanallah"
Sahabat..
aku tahu aku tidak layak untuk menasihatimu.. diriku, kehidupanku, agamaku juga belum cukup sempurna.. cuma apa yang ingin aku mahu kau tahu.. aku akan sentiasa ada disitu, ditempat kau inginkan/memerlukan aku..
Setiap kita yang hidup di bumi Allah ni, punya masalah tersendiri.. sabarlah selagi kau boleh bersabar.. Allah tidak akan menguji diluar kemampuan umatnya.. Allah menguji kesabaranmu sahabat.. selama mana kau boleh bersabar dengan ujiannya.. Sabar tu kan separuh daripada iman.. sabar tu indah sebenarnya sahabat...
Muhasabah lah dirimu sahabat.. kenapa kau diuji? berdoa lah kepada Allah.. seandainya kau di pihak yang benar, tunjukkanlah kepada 'dia', seandainya kau dipihak yang tidak benar, maka mohonlah pada Allah tunjukkan padamu jalan kebenaran/penyelesaian..

Wednesday, November 23, 2011

Annual Concert & Graduation Day Tadika Hana Alam Bistari

Last Saturday, 19th Nov 2011, Dewan Gemilang, SKPA 2.. 

Pagi2 hari kakak syira dah kejutkan mama, ayah, adik.. dia kata concert dia hari ni.. bukan mama x tau.. mama dah bangun pun.. lepas subuh saja baring2 semula... kakak kalau ada je hal yang berkaitan dengan dia.. mula laa dia kelam kabut.. cam laa retis sesangat.. kami pun siap2, jam 8.30 pagi dah terpacak kat Dewan Gemilang (ye ke nama dewan tu, x berapa pasti).. cikgu2 pun masih dalam proses persiapan lagi..

Dalam jam 9 pagi, acara pun bermula.. concert kakak  syira dan adik harraz adalah antara concert terawal.. well walaupun adik harraz tak school lagi (eh adik ke? abg to be sepatutnya).. tapi buat concert u all.. kakak syira 5yo, harraz 3yo.. 

concert kakak adalah english dance (twist)... kelas anak mama dancing.. mama mmg hover.. xcited terlebih.. harraz pulaks.. choir.. lebih kurang gitu laa.. hari2 nyanyi kat umah, dalam kete, tengah mandi.. time makan, b4 tdo.. sampai mama pun hafal that song..

saya seekor gajah, dihutan sunyi..
mencari kawan-kawan, sambil menari..
lenggang3x ke kanan, lenggang3x ke kiri (2x)
saya seekor tikus, dilubang kecil..
mencari kawan, sambil menari..
jengket3x ke kanan, jengket3x (2x)


Acara kemuncak adalah penyampaian scroll pada student 6yo.. dan kedudukan student dalam kelas... ni nak citer skit nih.. masa exam awal tahun itu hari kakak syira cuma dapat no 4 dalam kelas dia.. 5 Venus... since that.. mama selalu pesan dengan kakak syira... kalau kakak nak naik stage amik present.. kakak kena dapat no 1-3 je.. sbb no 4 x kan dapat hadiah... maklumlaa anak mama ni giler glamer skit... asal ada test kat school jek, mama pesan.. tiap-tiap hari mama pesan.. tapi ye laa kan.. budak2 ni.. katanya baru tadika.. tapi  mama ni pulak jenis x kira.. tadika ke, primary ke, study gaks.. tapi ada dia kesah.. balik umah perkara pertama bukak tv.. tukar channel cartoon... esok pagi b4 g school baru sebok bagi tau ada homework... baru terhegeh2 nak buat.. kan dah carik pasal ngan mama tu namanya... asal pagi je paksa mama bebel.. mama rela aja bebel sentiasa.. ayah pulak yang x tahan nak dengar..


ok melalut terlebih.. berbalik pada citer kakak syira tadi... masa di announce kedudukan tuk class 5 venus tu.. mama cam relax jek sbb ayah dah bagi sign yg kakak syira dapat no 3.. mana ayah dapat info pun mama x tau.. sekali dia announce.. for the 1st place dalam class 5 venus... NUR INSYIRAH BTE SAZALI.. sekali mama pandang ayah, ayah pandang mama.. menitik air mata seorang ibu nih.. terharu mama.. sungguh2 terharu.. kakak dengar rupanya setiap bebelan mama tuh... Alhamdulillah ya Allah..


acara abis dalam kul 11 lebih.. balik umah terus membongkang tido anak beranak.. ayah jek yang g keje... 


daa...




Thursday, July 21, 2011

sakit..

Dah 2 weeks sakit perut... mula2 sakit kat bahagian kanan bawah perut.. lepas tu sakit bawah perut keseluruhan... sampai nak solat pun rasa sakit sangat especially masa ruku'.. 

Last tuesday terus pegi clinic panel kat umah.. mmg saja nak tunggu hari Selasa sbb dah terlepas Ahad... sbb 2 hari tu doc Rohani ada.. alasannya nak female doc.. doc tanya masalah apa... cite2 kat dia.. pastu dia tanya penah buat operation ke, ada masalah ke masa bersalin dulu.. bla bla bla.. semuanya soalan tu jawapannya adalah NO.. doc pun scan... dia kata dinding rahim tebal... dia kata maybe preggy tapi doc cakap % -ve adalah tinggi.. jadi aku tak mengharap aku preggy pun tt time sbb aku baru aja lepas period... so doc kata kalau -ve, dia nak buat pap smear... so proceed to pap smear...

Result.???? blum tau lagi.. tunggu hari Ahad nanti.. takut kan.. still lagi sakit bawah perut lagi... semalam vomit bagai nak rak... kenapa vomit? entah, tiba2 rasa loya yang amat..

Menanti hari Ahad...

Wednesday, July 6, 2011

*&^%$

arghhhhh.. sangat2 bengang ok.. aku dah set mood dari umah, hari ni nak buat file mesyuarat sbb nak cuti 2 hari, tadika & taska anak2 tutup dapat notis from TNB ada gangguan elektrik satu hari suntuk...

apa memang aku kena tau seme benda ke? apa no faks menteri? add menteri? sedangkan semua tu ada dalam diari co. tempat ko keje skang ni kan? susah sangat ke nak bukak diari? plsss laa... cepat laa skit interview.. aku dah x larat dan tak kuasa lagi.... sbbkan ko keje aku semua tergendala... aku tolong orang buat keje.. tapi keje aku ada orang tolong??????

SENGALLL

Tuesday, July 5, 2011

Diam Lebih Baik Dari Berkata-Kata..


Komitmen kerja membataskan aku untuk berblogging.. tapi aku punya sedikit masa untuk membaca blog kawan2... masa semakin hari semakin singkat kan? aku rasa macam 2010 baru aja melabuhkan tirai.. tapi rupanya dan setengah tahun 2011... cepatnya masa berlalu... 

anak2 semakin membesar.. semakin banyak ragam dan akalnya... Barbie dah 5 tahun... Ben 10 dan pun 3 tahun... adik tahun depan cadang nak htr tadika dah... tapi puas ditanya.. x de respond pun dari dia... x mcm kakak dia dulu... 3 tahun dah sebok mintak dihantar ke school katanya.. sebok mintak dihantar mengaji... tapi lain pulak dengan adik nih.. x pe laa dik... mama tunggu sampai adik sedia ye...

masa bersama anak2 skang ni pun amat limited.. kadang2 kesian dengan anak2... 7.00 pagi dah dihantar ke taska... 7.30 malam baru amik... balik rumah kadang2 dah penat.. anak2 bising... mula laa mama nak menyinga... tapi bila kenangkan semula... itu je laa masa yang ada dengan dorang.. lepas makan malam.. tengok tv sambil lipat baju@basuh baju@gosok baju.. dah nak tido laks lepas tuh.. esok seawal pagi bermula rutin seperti biasa.. begitu laa hari2...

bab keje pulaks.. kadang2 rasa nak berhenti pun ada... tapi disebabkan aku ni blum cukup kaya lagi.. komitmen pulak banyak kemain.. keje laa selagi aku mampu... (ni pun sambil type boss dah 5x call nih.. suh betulkan UUK Bank yang bakal Co. tempat aku keje skang ni nak bukak).. sekarang aku tengah menunggu mesin photostate ni menyiapkan 5 copies UUK yang perlu dihantar ke SKM sebelum kul 2.00 nanti... adussss... tu bukan keje lawyer ke boss!! tapi.. dah namanya pun keje ngan orang, makan gaji.. ikut aja laa... kadang2 keje2 harian @ hakiki ni membuatkan aku xtra stress.. sampai aku tak ada masa nak cuti... takkan nak cuti bila boss ada... kalau boss ada maknanya ada keje... tapi kalau boss cuti pun aku susah jugak nak cuti.. sbb nanti kalau orang nak apa2 info... boss dah laa x ada.. Secretary pun cuti... hai nasib badan... sampai cuti aku punya laa banyak.. yang perlu aku habiskan utk tahun ini adalah 15 hari(ini adalah cuti tahun 2010), cuti tahun 2011 sebanyak 30 hari lagi adalah tidak terusik2... aku nak kuatkan hati, cekalkan semangat, pekakkan telinga, tutup mata, hidung, mulut... aku nak CUTI jugakkkkkkk... tapi bila? uwaaaaaaaaaaaaaaa....