Thursday, December 29, 2011

Yeaaaa.. School!!

Title di atas sesuai sekali menggambarkan perasaan anak2 mama... hari2 tanya bila nak g school nih?

Last Tuesday jam 8.30 p.m. pegi laa register dua beradik nih.. amik baju skolah eh.. BELI baju skolah bagai.. borak2 ngan pengetua a.k.a owner school dan bayar deposit RM500 dulu... ada lagi balance RM859 nak kena bayar.. total tuk dua orang anak2ku yang nak skolah nih RM1,359... uwaaaaaa... banyak kan? tu baru register tadika.. blum masuk taska lagi... tsk.. tsk.. tsk.. dulu mama masuk UiTM pun register x dok laa banyak gitu.. tapi demimu anak2ku.. mama + ayah sanggup buat apa saja....

Dah alang2 jumpa owner tuh.. terus laa tanya tuk baby yang bakal keluar nanti nih.. b4 tt konon2 survey laa tempat2 lain.. rata2 nursery kat PA charge RM300/baby.. agak mahal pada mama.. tapi mak ada kasik tau.. kat seremban pun charge same jugak... uisy... gatal kepala mama kejap.. berbalik pada owner tadi.. since taska dan tadika owner yang sama.. so dia charge mama RM250/baby... fuhh lega laa skit... tapi setelah dihitung2.. monthly yang perlu mama bayar setelah baby ini lahir + tadika n transit kakak n abg adalah RM760/month.. itu tuk mereka ber3 saja nanti.. blum campur susu + diapers, all the bills (maxis, astro, tnb).. itu semer adalah dibawah t/jawab mama.... ayah pulaks ada t/jawab dia sendiri.. rumah, kete, insurance.. itu ayah kena settle.. amount besar2 part ayah.. hehehehhe...

Lepas ni kalau mama nak berjimba2 dah x boleh beria2 sangat.. commitment sangat tinggi.. tapi rezeki anak2 ada di mana2 kan.? asal kita usaha lebih sikit.. hmm.. agak2 bila co. nak bayar pelarasan gaji tuk kami yang exec ni pulak ye? Dah setahun ni.. +-x banyak jugak tuh...!! yahoooooo... shopping..!! yok HN & IH kita berjimba2... tapi tunggu pelarasan laa ye.. entah bila laa nak kunjung tiba.. tsk..tsk..

No comments: