Monday, July 16, 2012

Zahin ku sayang




As-salam... dah lama x update blog sbb x de masa dan penyakit "M" menyerang pemilik blog..

Hi.. aunt & uncle, kakak, abang, dll... nama saya Muhammad Zahin bin Sazali, saya dilahirkan pada 2 April 2012 (Isnin) jam 10.50 p.m. Meh saya ceritakan detik2 kelahiran saya...

Pada hari Ahad, 1 April 2012 (Ahad).. ayah saya telah mengumpulkan semua adik beradik iaitu pakcik2 & makcik2 saya termasuk laa nya'i saya.. tujuannya adalah nak betulkan atap kat dapur sbb leaking, untuk itu, ayah saya telah menempah 1/2 gantang nasik dagang untuk dihidangkan pada sedara2 saya itu.. jadi pagi2 pakcik2 aja yang ada... kaum perempuan belum tiba lagi.. yang ada cuma mama & kakak saya shj.. 

Seawal jam 9.00 pagi, mama saya dah rskan sesuatu yang sangat luarbiasa.. tapi mama saya biarkan sahaja... sehinggalah jam 9.30 pagi.. seluar mama saya basah.. tapi mama saya masih lagi cool.. ye laa.. yang ada kat rumah ni pun cuma lelaki2 sahaja.. ayah saya pulak sedang sibuk di atas bumbung.. mama saya dah berapa kali turun naik tangga, mengintai ayah saya dari tingkap bilik belakang... tapi disebabkan ayah saya bz membetulkan atap rumah.. mama saya tak sampai hati nak bagitau... mama saya mengambil keputusan untuk call aunty zeehan... bertanyakan tentang kesahihan air yang keluar itu adalah air ketuban.. bila dah dapat pengesahan itu adalah air ketuban, mama saya masih lagi cool.. memandangkan x de kaum perempuan pun di situ...

Beberapa jam kemudian... sampai laa nya'i dan makcik2 saya... tapi mama saya masih lagi cool melayan tetamu2 itu, siap suruh tetamu makan nasi dagang lagi.. masa tengah sebok2 layan tetamu tu, mama saya decide untuk memberitahu makcik yang dipanggil 'ibu' tentang tanda2 yang keluar itu.. besar2 mata ibu dengar ayat mama... ibu pun kelam kabut suh panggil ayah kat atas bumbung tu.. mula2 ayah tak nak turun.. ayah dok asyik laa tanya.. "ada apa"... sudahnya sepupu saya pun cakap laa.. "emergency laa pak tam", mak tam dah nak beranak"... lalu kelam kabut laa ayah saya turun... mama saya masih lagi maintain cool... saya pun heran dengan mama saya nih.. dia biasa2 aja.. tapi ayah pulak yang kelam kabut.. mama cuba tenangkan ayah.. siap suruh ayah mandi dulu... ayah pulak dah macam x tentu arah...

jam 12 lebih ayah hantar mama saya ke hospital selayang.. ikut Hway Latar, kejap aja dah sampai.. mama saya pulak risau ngan tetamu2 yang kat rumah tuh.. mama ni tak risaukan saya yang nak keluar ni ke?? sampai di hospital, seperti biasa mama saya kena ikut semua prosedur yang ditentukan pihak hospital.. tiba masa nama mama saya dipanggil utk cek bukaan.. doc kata baru bukak 1cm... mama saya cukup happy masa tuh.. mesti di suruh pulang nih.. rupanya sangkaan mama saya meleset sama sekali.. doc x benarkan mama saya pulang kerana mama telah leaking.. jadi nanti dikhuatiri saya akan lemas... jadi mama saya pun di tahan di wad 5A katil no. 6... petang tu, atuk, wan, kakak dan abang datang melawat mama saya.. saya masih lagi belum keluar ketika itu.... kakak dan abang saya telah dieksport ke rumah atuk & wan di seremban.. oh lupa nak bagi tau.. nasib baik mama saya sempat menjamah sesuap dua nasik dagang sebelum ayah htr mama ke hospital.. 

Setiap 2 jam, mama saya akan disuntik dengan antibiotik bagi mengelakkan saya terkena jangkitan kuman... dalam pada itu, mama saya sudah merasakan contraction selang 15 minit sekali... bermula jam 5.30 pagi, 2 April 2012, mama saya telah merasakan contraction yang semakin kuat.. tapi mama saya kuat.. masih lagi boleh bertahan... labour room pulak ketika itu, full house.. sampaikan doc sendiri datang maklumkan pada mama saya yang dia sudah book untuk mama saya.. tinggal tunggu labour call saja untuk masukkan mama saya... ayah pulak setia menanti di sisi mama saya.. sehingga habis waktu melawat.. ayah pun minta izin untuk pulang... 

jam 8.30 setelah doc memeriksa mama saya.. bukaan jalan adalah 5 cm.. doc meminta mama saya bersiap untuk dihantar ke labour room.. mama call ayah saya.. tapi kesian pada ayah... sbb ayah baru aja masuk rumah... tapi disebabkan saya dan mama.. ayah keluar semula setelah mandi dan solat... mama telah ditolak ke labour room.. sejuk betul kat situ.. sakit mama semakin kuat.. mana ayah ni x sampai2 lagi... lebih kurang jam 9.30 ayah sampai...

suara baby menangis sana sini kedengaran dalam labour room tuh.. sampai satu saat mama saya dah x tertahan lagi... suh ayah tekan button call nurse.. tapi ayah pulak x jumpa button tuh.. isy ayah nih... mama dah sakit sangat nih... kebetulan sorang nurse masuk dan mama maklumkan yang mama dah rasa nak push... nurse tu boleh boleh suruh mama saya hold dulu.. katanya baru 9 cm... tapi mama saya dah x boleh tahan lagi.. nurse suruh push.. mama push.. dah nampak kepala saya...nurse kata push lagi.. kepala saya pun keluar.. then doc masuk.. doc suh push lagi.. kata doc nak keluarkan badan saya pulak.. mama push.. dan.. keluarkan laa saya melihat dunia ciptaan Allah s.w.t ini tepat jam 10.50 pm pada 2 April 2012... saya terus diletakkan di dada mama saya... terkebil2 mata saya melihat mama yang selama ini cuma suaranya sahaja saya dengari... ayah telah pun mengazankan saya..

itulah detik kelahiran saya.. sekarang saya dah 3 bulan dengan berat 5.7kg... dan saya dengan bangganya telah menyusu susu mama saya selama 3 bulan ni tanpa campuran susu lembu.. setiap hari mama bagi tau saya yang susu mama cukup untuk saya sehingga saya berumur 2 tahun nanti, InsyaAllah.. semoga niat mama saya tercapai untuk menyusukan saya selama 2 tahun..

oh.. pic kat atas tu.. saya pun x tau kenapa jadi sampai mcm tuh.. saya rasa macam saya ni dah besar sangat.. tapi bila mama tengok saya berkeadaan begini mama boleh gelakkan saya kuat2 dan sempat pulak mama ambil gambar saya berkeadaan begini... saya sayang mama, ayah, kakak & abang saya... masa tuk minum susu.. bubye!!