Wednesday, December 2, 2009

Harraz oh Harraz...

kelmarin aku ke klinik sbb harraz demam on & off.. pastu ada batuk lagi... aku call clinic dulu... tanya kat doc boleh ke kalau harraz ni di beri gas (nebulizer) betul ke tak eja tuh... pastu doc kata kena tengok condition dia dulu.. pastu lepas keje.. amik dorang kat nursery.. terus bawak g clinic panel aku kat seksyen 13, shah alam.... doc check.. doc kata amik laa gas... lepas amik gas.. doc check lagi.. dia kata harraz ada ASTHMA!!! OMG... aku terpinga2 aku tak de ASTHMA, ayah dia pun x de ASTHMA... so macam bengong2 skit aku time tuh.. then tanya doc... napa dia leh dapat ASTHMA ni.. doc kata sbb dia penah kena PNEUMONIA dulu...OMG lagi sekali... doc suh repeat amik gas lagi pagi semalam... dah pegi... pastu malam tadi pun pegi lagi sekali amik gas lagi.. kali ni dah kurang skit.. syukur Alhamdulillah... tak perlu repeat amik gas lagi.. cuma kena continue abiskan ubat dia je laa... pasni banyak laa pantang larangnya ye... habuk2, segala bulu2.. ect...

4 comments:

~ twistedbutterfly ~ said...

ko pun ada blog... yeayyyy!!!

sbnrnyer skang ni ramai2 budak2 yg kena athsma walaupun takde keturunan yg ada athsma..

kesian harraz.. aku tak sanggup tgk budak2 kena athsma..

anak aku nanti tak tau la caner, sbb aku & ajoy dua2 ada athsma.. hihi..

afayufu said...

hai.. syirah.. ingat lagi tk? nasib baik ada blog... keep in touch ye..

mama insyirah + harraz said...

ayu.. nama kita kat itm dulu nasha.. syirah tu nama anak kita..

raschied said...

Ina..memang la banyak pantang larangnye..tapi kitani bukan manusia sempurna..huahuahua..bagi 'akakk' yang pengidap asthma tegar ni..lagilaa kena banyak pantang..tapi jangan ikut sangat..nanti dia juga yang merana. Perkara yang perlu nko kontrol ialah jangan guna karpet dirumah..tu sanggaaattt membantu..sebab kalau kita ada karpet, fungsi dia akan jadi perangkap habuk, malam nak tido kena pakai stokin, jangan malas buka selimut sebab trigger factor dia tak boleh cuaca yang melampau panas dan melampau sejuk. Kalau nko lom ada kucing..jangan le ngengada nak bela. Kalau sesekali dia nak main kucing takpe la, tak salah. Utk plan kontegensi, adakan la satu mesin nebulizer kat gumah..kos paling murah dalam RM250-300. Kita boleh dapatkan ubatnya dari klinik panel. Jadi tak le kalau serangan terkena waktu malam..kita payah nak bawak dia ke klinik. So, kalau ada apa-apa jgn segan bertanya..kalau akak boleh tolong, akak tolong ok.